Drodzy Klienci, Partnerzy, Współpracownicy, Przyjaciele. Dziesięciolecie to doskonały moment, nie tylko na świętowanie naszej dotychczasowej przygody w świecie designu, ale także na zmiany. Nasze doświadczenie jest solidną bazą do dalszego rozwoju, a nowe pomysły, pojawiające się możliwości i wyzwania dają nam pewność, że podążamy we właściwym kierunku.
Już za moment pokażemy się Wam w nowej odsłonie, wierząc, że będziecie nam kibicować i że nie raz spotkamy się przy pracy nad fascynującym projektem.

OK
IPF
Przyszłość jest dziś

Przyszłość jest dziś

„Dzięki” COVID19, przestrzenie na zewnątrz stały się preferowanym sposobem spożywania posiłków w oczach wielu gości, a restauracje i kawiarnie mają szansę wykorzystać ten popyt.  Przestrzenie zewnętrzne rozwijały się wprawdzie jeszcze przed trybem pandemicznym, ponieważ poszukiwano możliwości zwiększenia przychodów, lecz  COVID sprawił, że trend ten nabrał mocy, jakby napędzany sterydami.


Tweetnij

Jakie są kluczowe trendy w zakresie rozwiązań outdoor’owych na świecie? Jest kilka interesujących tendencji

  1. Meble multi-funkcyjne:  do użytku wewnątrz i na zewnątrz.

Restauracje będą poszukiwać mebli, które służą podwójnemu celowi i mogą być używane zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Czynnik ekonomiczny odegra największą rolę, a to rozwiązanie - po zniesieniu ograniczeń COVID i wymogów dotyczących dystansu społecznego, będzie oznaczać, że zewnętrzne zestawy mebli będzie można przenieść z łatwością do środka i nie stracą one swojej jakości. W kontekście materiałów eksperci przewidują większe zapotrzebowanie na żywicę i blaty betonowe.

       2. Wzrost popytu na materiały, które wytrzymają intensywne procesy czyszczenia

W następstwie COVID19, meble w strefach dostępnych dla ludzi są czyszczone intensywniej, niż kiedykolwiek. Ta konieczność uruchomiła nieuchronne spostrzeżenie, że nie wszystkie meble zaprojektowane są na tyle solidnie, aby wytrzymać wysoką intensywność wielokrotnego czyszczenia. Projektanci mebli outdoor’owych najczęściej wykorzystują materiały odporne na czynniki atmosferyczne, jak polipropylen, rattan, technorattan lub odpowiednio zabezpieczone drewno, ale niestety o niskim progu odporności na silne środki dezynfekujące. To utrudnienie dla restauratorów i wyzwanie dla producentów. Mniejszy popyt z pewnością odnotują także producenci mebli tapicerowanych.

      3. Stacje ładujące

Wiele lokali gastronomicznych, które przetrwały ostatni rok, planuje dodać porty ładowania elektrycznego bezpośrednio do blatów stołowych, aby dać klientom sygnał, że oprócz opcji home office, mogą skorzystać z restaurant office. Możliwość kontynuacji pracy może stać się powodem, dla którego klient opuści mieszkanie, pod pretekstem wypicia ulubionej kawy. Są już dostępne zestawy do konwersji, które można zakupić, aby zmodernizować i dostosować do tego rozwiązania obecne blaty stołowe, jeśli tylko właściciel zdecyduje się na takie rozwiązanie w strefie outdoor. Rozwiązanie to, zaznaczamy, funkcjonuje już we wnętrzach.   

      4. Inteligentne blaty stołowe

Czytamy i jesteśmy zaintrygowani:  stół restauracyjny zastąpi iPada w lokalach gastronomicznych.  Dzięki zainstalowanym systemom rzutników lub ekranom inteligentnych stołów, klient będzie mógł uzyskać więcej informacji na temat pozycji w menu, będzie mógł zamawiać i płacić za swoje jedzenie poprzez dotknięcie stołu i automatycznie otrzymywać dolewki na podstawie inteligentnych czujników, za każdym razem, gdy jego kubek z kawą stanie się pusty. 

Mamy wrażenie, że trochę wyprzedzamy samych siebie mówiąc o tym w 2021 roku, ale trzymajcie się swoich kapeluszy w nadchodzących latach:)

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich osobom trzecim. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
X